Αξιοθέατα

 

   Πέραν της φυσικής ομορφιάς του κάμπου της Μεσογαίας, η πόλη των Σπάτων έχει να επιδείξει και σημαντικά αξιοθέατα. Σπουδαιότερο, ίσως, όλων οι μυκηναϊκοί τάφοι που ανεσκάφησαν στον λόφο «Μαγούλα» και ανάγονται στο 1400 – 1100 π.Χ.. Ο σπουδαιότερος από αυτούς, ιδιαί­τερα περίπλοκος για τα ελληνικά δεδομένα διαθέτει τρία δωμάτια σε ορθή γωνία, συνδεό­μενα μεταξύ τους, στα οποία οδηγούσε λαξευτός δρόμος μήκους 22,5 μέτρων και πλά­τους 3 μέτρων. Παρά την επανειλημμένη σύληση του τάφου ήδη από τα αρχαία χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα, μοναδικά στην περιοχή. Συνολικά βρέθηκαν 2.164 αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, γαλάζια και γκρίζα υαλόμαζα, χαλκό και χρυσάφι, τα οποία αποτελούσαν κυρίως διακοσμητικά αντικείμενα παρόμοια με αυτά που έχουν βρεθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και τις Αρχάνες στην Κρήτη.

  Σημαντικότα­τα ευρήματα αποτελούν τα κομμάτια από χαυλιόδοντες κάπρων που σχηματίζουν τουλάχι­στον δύο κράνη, όμοια με αυτά που περιγράφονται από τον Όμηρο, και χρυσές χάντρες σε σχέδια που απαντώνται στην Κρήτη και την Αίγυπτο, ως στολίδια ενδυμάτων. Εικάζεται πως ο συγκε­κριμένος τάφος ανήκει σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής και με ιερατικά καθήκοντα. Τα παραπάνω ευρήματα, σε συνδυασμό με τα 100 περίπου αγγεία που βρέθηκαν στην περιοχή, αποδεικνύουν τον πλούτο και τη δύναμη οικογενειών της εποχής που έζησαν στην περιοχή των Σπάτων, οι οποίες κατείχαν πολιτική και θρησκευτική δύναμη.

alt

  Στην περιοχή της Βελανιδέζας, ακόμη, ανεσκάφησαν δύο σπουδαίες επιτύμβιες στήλες που ανάγονται στον 6ο αιώνα π.Χ., η μία του Αριστείωνα, έργο υψηλότατης τέχνης, και η άλλη του Λυσέα, η οποία κρίνεται ως γραπτή (ζωγραφιστή) ιδιαίτερης αρχαιολογικής ση­μασίας. Αν και η παράσταση είναι κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό, διακρίνεται ο Λυσέας στεφανωμένος με κισσό να κρατά κλαδιά κι έναν κάνθαρο (ποτήρι), μάλλον στο πλαίσιο τελετής για τη λατρεία του Διονύσου. Στο κάτω μέρος παριστάνεται ιππέας σε καλπασμό. 

alt

  Εξίσου σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη αποτελεί η περίφημη «Σφίγγα των Σπά­των», έργο εφάμιλλο με τους κούρους και τις κόρες της Αθήνας. Αποτελούσε και αυτή επιτύμβιο μνημείο και λογικά βρισκόταν στην κορυφή κάποιας κολώνας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κολώνες αυτές μπορούσαν κατά περίπτωση να φτάσουν μέχρι και τα τέσσερα μέτρα ύψος.

alt

  Το 1964 ανεσκάφη στη θέση «Σκίμπτι» βασιλική που κατά πάσα πιθανότητα χρονολογείται πριν από το 450-500 μ.Χ., είναι δηλαδή αρχαιότερη από τον ανάλογο ναό που βρέθηκε στη Βραυρώνα, η οποία όμως μας παρέχει πολύ λίγα στοιχεία, καθώς βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με δύο σειρές κιόνων μήκους 18 και πλάτους 15,5 μέτρων. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με πήλινες πλάκες, ενώ δίπλα υπήρχε βοηθητικό κτίσμα.

  Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών για τη δημιουργία του αεροδρομίου «Ελευ­θέριος Βενιζέλος» βρέθηκε οχυρωμένος οικισμός της Νεολιθικής περιόδου, που χρονο­λογείται γύρω στο 3000 π.Χ., στην περιοχή «Ζαγάνι». Ο οικισμός βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου και περικλείεται από τείχος 80 περίπου μέτρων. Χωρίζεται σε δύο περιοχές, έχει εντοπιστεί κεντρική οδός και υπολείμματα απλών σπιτιών.

   Στα Σπάτα λειτουργεί και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουρ­γία του τον Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο με την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στον κόσμο. Από τον Απρίλιο του 2001 και μετά προστέθηκαν ο «Κόσμος των Ερ­πετών», η «Ελληνική Πανίδα», η «Αφρικανική Σαβάνα», το «Δάσος των Μαϊμούδων», η «Γη των Τσίτα» και η «Περιοχή της Ερήμου», με τελευταία την προσθήκη 4 δελφινιών και 2 θαλάσσιων λιονταριών. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται η «Δει­νοσαυρόπολις» και η «Ωκεανόπολις». Συνολικά το Αττικό Πάρκο εκτείνεται σε μια έκταση 200 στρεμμά­των και φιλοξενεί περισσότερα από 2000 ζώα, 350 διαφορετικών ειδών, ενώ πραγματοποιεί ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και άτομα όλων των ηλικιών.

alt

 

 

 

Πηγές:

gymspata.wordpress.com

spata.gov.gr

atticapark.com

 

 

Φωτογραφιες του σχολειου

Συλλογή φωτογραφιών

Χαρτης περιοχης