Τα Σπάτα σήμέρα

 

   Ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος βρίσκεται σε απόσταση 21 χλμ ανατολικά της Αθήνας. Ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και υπάγεται στο περιφερειακό διαμέρισμα Ανατολικής Αττικής. Με την τρέχουσα μορφή του συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης μετά από συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Σπάτων-Λούτσας και Αρτέμιδος. Έδρα του Δήμου αποτελούν τα Σπάτα.

   Αναλυτικότερα, τον Δήμο απαρτίζουν Δημοτικές Κοινότητες Σπάτων – Λούτσας, με επιφάνεια 55,04 τ.χλμ., και Αρτέμιδος, με επιφάνεια 18,65 τετρ. χιλιόμετρα. Η Δημοτική Κοινότητα Σπάτων-Λούτσας υφίσταται ιστορικά ως οικισμός από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ αναγνωρίστηκε επισήμως ως Κοινότητα το 1912 και ως αυτοτελής Δήμος το 1952. Τα Σπάτα γεωγραφικά συνορεύουν με τους Δήμους Παιανίας, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Αρτέμιδος, Ραφήνας, Παλλήνης και με την Κοινότητα Πικερμίου.

 

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Πληθυσμός

Πυκνότητα Πληθυσμού

Δημοτική Κοινότητα Σπάτων -Λούτσας

10.419

194 κατ./τετρ. χλμ

Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος

14.719

819 κατ./τετρ. χλμ

 

  Τα Σπάτα ήταν ανέκαθεν μια κωμόπολη με κυρίαρχο τον αγροτικό χαρακτήρα, όπου σήμερα παράγονται κυρίως αμπελουργικά προϊόντα και δευτερευόντως ελαιόλαδο. Στην περιοχή εδρεύουν ελαιοτριβεία και πολλά οινοποιεία, παραδοσιακά και σύγχρονα. Ειδικότερα, όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα Σπάτα έχουν μέση ετήσια παραγωγή 15.000 τόνων σταφυλιών, τα οποία προέρχονται από 25.000 στρέμματα ξερικά. Η μέση απόδοση κάθε στρέμματος είναι 600 κιλά. Από την ετήσια παραγωγή, 6.000 τόνοι γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σπάτων για κρασί χύμα, 2.000 τόνοι διατίθενται στην Ένωση Αμπελουργών Αττικής «ΠΙΚΕΡΜΙ» και τέλος περίπου 15 ιδιωτικά οινοποιία επεξεργάζονται την υπόλοιπη παραγωγή των 7.000 τόνων σε χύμα και επώνυμα εμφιαλωμένα κρασιά.

alt

  Η πόλη των Σπάτων εξακολουθεί να είναι κατά βάση αγροτική, αλλά παρατηρείται έντονη τάση μετατροπής της σε αστική, λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού, αλλά και της εγκαταστάσεως του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην περιοχή. Το, γεγονός αυτό έχει ωφέλιμες, αλλά και επιβαρυντικές επιπτώσεις, όσον αφορά το περιβάλλον και τη δέσμευση της γης. Οι πρόσφατες εργασίες για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων έφεραν στο φως οχυρό ελλειψοειδούς σχήματος στη θέση Ζαγάνι Σπάτων, το οποίο συνδέεται με την πρώιμη εποχή του χαλκού.

alt

  Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο. Οι δύο μεγαλύτεροι ναοί της πόλης είναι ο ναός της Αναστάσεως του Χριστού, με προσκυνηματική εικόνα που θεωρείται προστατις των αυτοκινητιστών, και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθεδρικός ναός της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Ως πολιούχοι τιμώνται οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ξωκκλήσι των οποίων είναι χτισμένο από την εποχή της Τουρκοκρατίας κοντά στην ανατολική παρυφή της πόλης. Η εορτή των Αγίων στις 29 Ιουνίου εορτάζεται με τριήμερο πανηγύρι, το οποίο κορυφώνεται με την ολοήμερη και ολονύκτια ετοιμασία περίπου 50 καζανιών στιφάδου, από μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδια, την παραμονή της εορτής. Το στιφάδο προαγοράζεται από δημότες και άλλους πιστούς και μοιράζεται σε αυτούς την ημέρα της εορτής των δύο Αποστόλων. Τα αμπέλια που περιβάλλουν την πόλη είναι διάσπαρτα από μικρά ξωκκλήσια, τα περισσότερα οικογενειακά και λειτουργούμενα κατά περίσταση με τη φροντίδα των κτιτορικών οικογενειών.

 

alt

  Στα Σπάτα λειτουργούν 8 δημόσια σχολεία, 3 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο, δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός και δημοτική σχολή μουσικής, παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων που έχει ως μέριμνα τη διδασκαλία και διάδοση των ελληνικών χορών και τη διαφύλαξη της παραδοσιακής φορεσιάς, παραρτήματα του Σώματος Προσκόπων και του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, πολιτιστικοί σύλλογοι και ιδιωτικά σχολεία. Βόρεια της πόλης λειτουργούσε συγκρότημα υπερποντίων κεραιών του ΟΤΕ, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο με προοπτική δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων. Στα όρια του οικισμού βρίσκεται, επίσης, η έκταση μελλοντικής ανεγέρσεως του προπονητικού κέντρου της Α.Ε.Κ., το Κέντρο Υγείας Σπάτων και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

 

Πηγές: spata-artemis.gr

e-spata.gr

mesogeiosnews.com

el.wikipedia.org

 

Φωτογραφιες του σχολειου

Συλλογή φωτογραφιών

Χαρτης περιοχης