1ο Γενικό Λύκειο Σπάτων

Ανακοινωση

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ 1Ο ΓΕΛ ΣΠΑΤΩΝ

Η Ημέρα της Ευρώπης, η 9η  Μαϊου, τιμήθηκε φέτος στο Σχολείο μας με μια σειρά δράσεων που κορυφώθηκαν με την εκδήλωση που οργανώθηκε, την Παρασκευή 14 Mαΐου, διαδικτυακά με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, η ευρωβουλευτής, κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο κ. Χάρης Κούντουρος, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας κ. Δημήτριος Μάρκου, η κ. Ασδεράκη Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Χατζηφάνης προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Προγραμμάτων ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησλευμάτων, οι εκπρόσωποι των ΠΕΚΕΣ, Συντονίστριες, κ. Ευαγγελία Καραγιάννη ΠΕ06 και κ. Δήμητρα Μακρή ΠΕ80, η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Γέρακα  κ. Κορίννα Περτσινίδου και η Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Γέρακα και κ. Γεωργάκη, Πρέσβειρες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Teachers4europe Ανατολικής Αττικής. Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι συνεργάτες μας από το πρόγραμμα The Tipping Point in Education η κ. Ηλιάνα Αγκόρα, η κ. Δέσποινα Κάντα και ο κ. Αναστάσης Σταμάτης καθώς και ο πρώην Διευθυντής του Σχολείου μας και συντελεστής για τις δράσεις του, κ. Δημήτριος Ροζάνης.

Στην εκδήλωση οι μαθητές και οι μαθήτριες μας παρουσίασαν τις δράσεις τους σχετικά με την Ημέρα της Ευρώπης που οργανώθηκαν γύρω από τέσσερις θεματικούς άξονες:

«Η Ημέρα της Γυναίκας»,

«Η Ημέρα της Γης»,

 «Η Ευρώπη και ο Δήμος μου» και

 «40χρόνια από την Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ».

Γύρω από αυτούς τους άξονες δομήθηκαν 36 δραστηριότητες με ποικίλο περιεχόμενο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους για το κάθε θέμα με τηλε-συνεδρίες. Με  τις ευρωβουλευτές, την κ. Ασημακοπούλου και την κ.  Βοζεμπεργκ- Βρυωνίδη συζήτησαν για τη Θέση της Γυναίκας στην Ευρώπη, με τον Δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Μάρκου για θέματα που αφορούν τον Δήμο μας και την Ευρώπη, με Μέντορες μέσω της πλατφόρμας Tipping Point in Education  και  με τους υπεύθυνους της WWF συζήτησαν για το περιβάλλον. Το αποκορύφωμα των ενημερωτικών συνεδριών αποτέλεσε η διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών /τριών μας με τον κ. Daniel Mess που είναι μέλος του επιτελείου του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου κ. Timmermans για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Εκτός από τις συζητήσεις και ενημερωτικές συνεδρίες οι μαθητές/τριες έγραψαν κείμενα, δημοσίευσαν άρθρα, έκαναν παρουσιάσεις, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά ζωγραφίζοντας αλλά και έδρασαν με φύτεμα στην αυλή του σχολείου, ανακύκλωση χαρτιού και μετατροπή του σε χαρτί με σπόρους. Έκαναν έρευνα για την ισότητα των φύλων, έπαιξαν κυνήγι θησαυρού, έφτιαξαν σταυρόλεξα και επιτραπέζια παιχνίδια με τα θέματα που ερεύνησαν. Αξιοποίησαν την τεχνολογία δημιουργώντας ψηφιακούς πίνακες, ψηφιακές αφίσες και infographics, ψηφιακά παιχνίδια, ψηφιακό μουσείο, βίντεο και podcast αλλά και σταυρόλεξα. Χρησιμοποίησαν εκτός από την Ελληνική και την Αγγλική και την Γερμανική γλώσσα για να ερευνήσουν, να μάθουν και να εκφραστούν.

Δε σταματούν όμως εδώ οι δράσεις τους. Οργάνωσαν αγώνες επιχειρηματολογίας πάνω στα διλήμματα που προκύπτουν από τα θέματα που τους απασχόλησαν και δεσμεύτηκαν για μελλοντικές δράσεις με τη συμμετοχή του Σχολείου μας στην περιβαλλοντική δράση “Let’ s do it Greece” στην επόμενη σχολική χρονιά. Αναλυτικά όλες τις δράσεις και δραστηριότητες των μαθητών και μαθητριών μας μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό: https://lyceumspataeurope.weebly.com/

Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και του εγκλεισμού έδρασαν τόσο δημιουργικά.

Συνεχίζουμε μαζί τους και την επόμενη σχολική χρονιά!

 

Γραψτε το σχολιο σασ

Αφήστε σχόλιο