Περιβαλλοντικά προγράμματα

Το σχολικό έτος 2003-2004 συστάθηκε η Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Σπάτων, η οποία ασχολήθηκε με τον υγρότοπο της Βραυρώνας και τον ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή του υγροτόπου. Το αντικείμενο μελέτης επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητας του υγροτόπου με το σχολείο, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του υγροτόπου της Βραυρώνας για την Αττική, αλλά και του ιερού της Αρτέμιδος, που είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της αρχαιότητας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην περιοχή, συναντήσεις με ειδικούς, ώστε να κατασκευαστούν μακέτες του υγροτόπου, συλλέχθηκε ποικίλο υλικό, το οποίο ταξινομήθηκε και δημιουργήθηκε ένα μικρό κέντρο πληροφόρησης. Η Περιβαλλοντική Ομάδα, τέλος, προχώρησε στην εκτύπωση ενός πληροφοριακού εντύπου και διοργάνωσε έκθεση με τίτλο “Ο υγρότοπος της Βραυρώνας”, στην οποια προσκλήθηκαν οι μαθητές, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής.

Συμμετέχοντες Μαθητές: Ανδρέου Σ,, Αργυρού Μ., Γεώργα Χ., Γκουντάνα Ε., Δανιηλίδη Ε., Διαγγελάκη Ε., Κανδαράκη Ε., Καρρά Κ., Κοντζίλας Β., Κουλοχέρη Σ., Κουμεντάκης Θ., Λαλίουτη Α., Μαϊδανος Κ. , Μαργέτη Ι., Μαργέτη Κ., Μάρκου Ε., Μάρκου Ν., Μαρούτσος Γ., Μπότη Μ., Νικητόγλου Ν., Νικολάου Γ., Παπαχρήστος Σ., Παπουτσής Α., Τσιμπάς Γ., Χατζηστόγιας Σ. Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Κωτσάνη Β., Σκριβάνου Ε.

Πολιτιστικά προγράμματα

Τη σχολική χρονιά 2006-2007 το Τμήμα Θεατρολογίας του 1ου ΓΕ.Λ. Σπάτων στα πλαίσια του μαθήματος Θεατρολογίας, ασχολήθηκε με τη ζωή και το έργο του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Άντον Τσέχωφ. Έπειτα από μελέτη της ζωής του και του έργο του, δημιουργήθηκε μία θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στους μαθητές του Λυκείου. Στην παράσταση εναλλάσσονταν τα βιογραφικά στοιχεία με σκηνές από έργα του Τσέχωφ παιγμένα απ’ τους μαθητές. 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κωτσάνη Β.

Τη σχολική χρονιά 2008-2009 στο 1ο ΓΕ.Λ. Σπάτων δημιουργήθηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα «Προσεγγίζοντας τους πρόσφυγες μέσα από την τέχνη». Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές ασχολήθηκαν με το προσφυγικό ζήτημα και το προσέγγισαν μέσα από την τέχνη. Ασχολήθηκαν με έργα μουσικά, λογοτεχνικά, εικαστικά που απεικονίζουν το προσφυγικό πρόβλημα.
Το αποτέλεσμα της ερευνάς τους συγκεντρώθηκε σε μία θεατρική παράσταση, δημιουργία τον ίδιων των μαθητών, με τον τίτλο «Προσφυγικό ημερολόγιο».
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ιατροπούλου Καίτη, Βασιλική Κωτσάνη.

Τη σχολική χρονιά 2007-2008 στο Λύκειό μας λειτούργησε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Η Επιστήμη και η Τέχνη συνομιλούν με τη Σελήνη». Οι μαθητές μελέτησαν λογοτεχνικά κι επιστημονικά κείμενα, μουσική και προσωπικότητες που επηρεάστηκαν από τη Σελήνη. Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε μια παρουσίαση στους μαθητές των ευρημάτων της έρευνας και ανέβηκε η θεατρική παράσταση « «Η Ποίηση στο Εδώλιο μαζί και η Σελήνη».

Υπεύθυνες καθηγήτριες Βασιλική Κωτσάνη, Μαρία Κακκαβά.